2014. április 25., péntek

Shannon Messenger - Vihar szeli ketté

Kiadó: ÉTK

Oldalak száma: 432

ISBN: 9789635132294


Kiadás éve: 2013

Égszakadás 1.





Fülszöveg: Fergeteges és romantikus: egy viharos szerelmi történet - Becca Fitzpatrick  
A tizenhét éves Vane Westonnak fogalma sincs arról, hogyan élte túl tíz éve a pusztító tornádót, amely megölte a szüleit - semmire sem emlékszik a múltjából. Azt sem tudja, hogy a gyönyörű, sötét hajú lány, aki a vihar óta minden éjjel felkavarja álmait, vajon valóban létezik-e. Csak reménykedik benne.A lány létezik, de nem ember. A tizenhét éves Audra szilf, egy levegőelementál, aki képes kommunikálni a széllel. Audra őrző - Vane titkos őrzője -, és esküt tett, hogy akár az élete árán is megvédi a fiút közös ellenségüktől, aki mindkettejük szüleit megölte, és aki évek óta kutat Vane után.  Miután egy meggondolatlan lépés elárulja hollétüket, Audra kénytelen felfedni kilétét Vane előtt. A fiú pedig egy csapásra a szél és a szilfek csodálatos, de egyben veszélyes világában találja magát.



Véleményem: Azt sem tudom, hogy hol kezdjem. Először is ez a könyv nagyon nagy meglepetés volt számomra. Lehengerlő, dinamikus és izgalmas, tele rengeteg titokkal, amire persze rá kellett jönnünk.



Az elején kissé zavaros volt nekem ez az egész. Ahogy fejezetenként váltották egymást a nézőpontok Vane és Audra között. Ráadásul ez a levegőelementálos dolog is újdonság volt számomra. És pozitívan lepődtem meg rajta.
Az alapsztori, miszerint Vane szülei még kiskorában, egy hurrikánnak köszönhetően meghaltak. Vane valami csoda folytán túlélte, de semmire nem emlékszik a múltjából. Békésen éli az életét egészen addig, míg egy újabb kudarcra ítélt randiját félbe nem szakítja egy lány, aki rettentően ismerős számára, hiszen a hurrikán óta szinte minden egyes nap a lánnyal álmodik. A lány, Audra, mint kiderült egy szilf, pont ahogy Vane is. Audra feladata, hogy minden erejével azon legyen, hogy megvédje Vanet, még ha az életét is kell feláldozni érte.
A szilfek vagy más néven a szélvándorok képesek a szélél kommunikálni, parancsolni nekik, akár fegyvernek is használni. Ők felsőbbrendű lények, akik megóvják a földhözragadtakat, azaz az embereket. De persze köztük is vannak olyanok, mint amilyen Lucifer is volt, olyanok akik kiakarnak tűnni a tömegből, és hatalomra vágynak. Ilyen Raiden a levegőelementálok között. Négy féle szilf létezik, vagy jobb ha úgy mondom, hogy négy nyelvű. Ugyanis a szél egy nyelv.  Minden szilfnek van egy anyanyelve, amivel a saját szelének tud parancsolni.
Úgy tömören, gyönyörén ennyi. Szóval, igen. Már az elképzelés is más, ahhoz képest, amit eddig megszoktam. De jó volt végre egy újabb jól eltalált könyvet olvasni, ami nem csak, hogy nem hiányos, de még izgalmas is.
Bár azt el kell ismernem, hogy az írónő stílusát meg kell szokni. Az a sok váltás, amire felépítette az egész történetet, keveset mondok avval, hogy zavaró volt, de szokható. A végén már észre sem vettem. És nem csak a történet sémája nem hasonlított a többihez, hanem még a szereplők sem.

Vane jelleme távol áll azoktól a szőke hercegektől, akiket megszokhattunk. Sokszor sikított, sírt, ordított. De pont ettől vált különlegessé. Én ettől eltekintve, vagy pont emiatt éreztem valósnak a fiút. Sohasem akart jobbnak, erősebbnek látszani, mint amilyen. Emellett gondoskodó és törődő maradt. Mindennél fontosabb volt neki, hogy biztonságban tudja a nevelőszüleit, barátait. Persze, azért elengedhetetlen, hogy egy kis makacsság is társuljon ezek mellé a tulajdonságok mellé.
Remélem nem árulok el avval nagy titkot, hogy ha azt mondom, hogy a románc, a romantika is szerepet kapott a könyvben. És, hogy őszinte legyek nem is keveset. Az egész történet fő mozgató ereje a romantika, a szerelem. Értelemszerűen ez sem lehet könnyű menet. Hiszen Vane jegyes. ( Más kérdés, hogy ő nem tud róla / nem érdekli. ) De ennek ellenére is tudja, hogy kit szeret. Nem mást, mint Audrát, az őrzőjét.

Audra, hát, hogy is mondjam ... bonyolult lélek, minden okkal. Az ő hibájának köszönhető, hogy meghaltak Vane szülei, és Audra apja. A lány önmarcangolás képp megvon minden ételt a szervezetétől. ( A szilfeknek nincsen szükségük ételre, de azért szeretnek enni. ) Amitől erősebb lesz ugyan, de rettentő kiéhezett. Egy kalyibában lakik, ahol a földön a leveleken alszik, mint egy vérbeli bennszülött. Keveset alszik, hogy szinte minden pillanatban figyelhesse, óvhassa Vanet. Vanet, az utolsó nyugatit. Eközben egy szót sem vált édesanyjával, aki mindenért Audrát hibáztatja. ( Csak úgy mellékesen. Az anyja egy utálatos dög, aki senki mással nem törődik csak magával. De a könyvben lesz egy kicsivel nagyobb szerepe, aminek nagyon örültem, de nem akarok spoilerezni! )

Szóval Audra egy igazi belevaló csajszi, akit már az első pillanatokban sikerült megkedvelnem és megértenem. A döntései, a vágyai mind logikusan voltak felépítve. Egy kiszámítható szilffé vált. Shannon próbálta egy tökéletes, ámbár bizalom hiányos lánynak beállítani, ami nagyon is sikerült. És még az is aranyos volt, hogy mennyire nem tudott hazudni. ( Pedig sokszor megtette. )


Ami a romantikát illeti, az is különlegesre sikeredett. Ugyanis a főszereplők hiába voltak szerelmesek egymásba, nem csókolózhattak.


" - A népünknek mást jelent a csókolózás, mint a
földhözragadtaknak. Ők szórakozásból csinálják,
mintha nem lenne semmi jelentősége. Számunkra 
egy csók igazi, komoly változást okoz. Kapcsolatot hoz
létre a csókolózó pár között, halálukig összeköti őket. "



Kedvenc szereplő: Vane, Audra
Kedvenc jelenet: a szerelmes pillanatok
Legrosszabb jelenet:a morbitabb részek


Értékelésem: Ez a könyv mindenképpen felkerült a kedvencek listámra. Minden vegyült benne, amit szeretek. A romantika, a fantasy, a képzelet, minden. Shannon Messenger egy rendkívül egyedi és átgondolt világot hozott létre a szilfek a számára. A szereplők egyedissége is figyelemre méltó. Alig várom, hogy a következő részét is a kezemben tarthassam.
Mindenkinek csak ajánlani tudom!!












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.